Romanii plecati la munca in strainatate nu se lasa amagiti de targurile de joburi organizate de autoritati. Protagonistii documentarului „Migratorii“ spun NU intoarcerii. „Badantele“ - cele care isi distrug mainile pentru 500 de euro in case din Italia, constructorii - care au dezvoltat regiunea Castellon din Spania, dupa care au „ocupat-o“, si „cityboys“ - renumitele gulere albe, care muncesc in Londra, sunt doar cateva dintre personajele principale ale documentarului pe care il lanseaza, astazi, la Muzeul Taranului Roman, europarlamentarul Adina Valean.
Desi diferiti, cu familii si joburi insignifiante, sau celibatari si siguri de fotoliile pe care le ocupa in fiecare dimineata, „migratorii“ au cel putin doua puncte in comun: au plecat din Romania pentru un trai mai bun si nu vor sa se intoarca acasa prea curand.
In acest context, eforturile autoritatilor romane de a organiza targuri de joburi pentru a-i aduce pe emigranti inapoi, in tara, par inutile. Chiar si europarlamentarul roman Adina Valean, care a realizat documentarul in Roma, Castellon, Londra, Berlin si Strasbourg, a ajuns la concluzia ca reprezentantii statului nu au sanse de izbanda in fata unei societati in care regulile sunt respectate - cum este Germania -, sau a unui oras in care salariile sunt suficiente - cum e Londra.
Imaginile surprinse in filmul „Migratorii“, care va fi prezentat in premiera astazi, la ora 14.00, arata ca romanii care au ales Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie au motive serioase sa ramana acolo unde au plecat cu copii, cu soacre si unde si-au ridicat case.
Integral (cu VIDEO) in Eenimentul Zilei Romanii plecati la munca in strainatate nu se lasa amagiti de targurile de joburi organizate de autoritati. Protagonistii documentarului „Migratorii“ spun NU intoarcerii. „Badantele“ - cele care isi distrug mainile pentru 500 de euro