Ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog arată că tinerii preferă acum stupefiante mai scumpe şi mai puţin periculoase.
Şi consumatorii români de droguri s-au integrat în Uniunea Europeană, înlocuind, treptat, heroina - preferată la finele anilor ’90 mai ales pentru preţul mic - cu droguri mai uşoare, cum este canabisul, ori mai scumpe, precum ecstasy sau cocaină.
Aşa arată ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, dat publicităţii ieri, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva traficului şi abuzului de droguri. Strict statistic, concluziile specialiştilor ar putea fi considerate îmbucură toare: la nivel naţional, numărul consumatorilor de stupefiante a scăzut faţă de 2004 - când a fost prezentat primul studiu de acest gen.
Bucureştiul, în continuareprimul în top
Astfel, potrivit raportului, aproximativ 1,7% dintre românii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani (aproape 300.000 de persoane) au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilegale. Pe primul loc într-un top al stupefiantelor preferate de conaţionalii noştri se situează canabisul, urmat de ecstasy, cocaină, heroină şi halucinogene. Prin urmare, comparativ cu 2004, consumul de canabis a scăzut de la 1,7 la 1,5%, cel de ecstasy şi cocaină de la 0,4 la 0,1%, iar cel de heroină de la 0,2 la 0,1%. În ceea ce priveşte numărul de consumatori, Bucureştiul rămâne în continuare pe primul loc în top între oraşele mari ale ţării.
„Nu mai puţin de 6,8% dintre locuitorii Capitalei au testat droguri ilegale. Majoritatea sunt tineri şi au încercat toate categoriile de stupefiante, spre deosebire de conaţionalii din alte regiuni ale ţării, care s-au limitat la un singur drog. (...) De altfel, cu cât nivelul de educaţie este mai ridicat, cu atât consumul de droguri este mai mare, cu precădere la tineri“, au mai arătat reprezentanţii ANA. @