Utilităţile mai scumpe vor „încinge“ din toamnă şi rafturile cu produse alimentare din magazine Sursa: Reuters
1 /.
Preţurile la utilităţi - energie electrică şi gaze naturale -, care vor creşte de săptămâna viitoare, se vor regăsi, în câteva luni, în componenţa tuturor produselor de pe piaţă. Cel mai tare ne vor arde la buzunare preţurile alimentelor, pe care vom da cu până la 10% mai mult din toamnă. Cu acest procent s-ar putea scumpi carnea, uleiul sau lactatele, care înglobează de mai multe ori sumpirea utilităţilor în costurile de producţie.
Greul vine abia la toamnă
De exemplu, într-un pahar de iaurt se vor „contopi“ creşterea de 7-8% a costurilor din ferma de vaci de la care provine laptele, apoi alte 6-7 procente de scumpire în zona procesării, pentru ca „bomboana de pe colivă“ să vină din partea retailerilor, care vor avea cheltuieli cu mult mai mari în administrarea magazinelor. Există explicaţii şi pentru faptul că în următoarele două luni de vară scumpirile nu se vor simţi foarte puternic. Producătorii şi procesatorii de carne vând acum mai puţin şi nu vor sălta preţurile în perioada următoare. Morarii se aşteaptă la o nouă recoltă care va reduce presiunea pe preţul grâului.
În plus, consumul de ulei şi zahăr va creşte în perioada de toamnă, în sezonul conservelor pentru iarnă. Cele 10 procente cu care s-ar putea scumpi alimentele din această toamnă nu sunt bătute în cuie, atenţionează procesatorii. În ecuaţie mai apar două necunoscute. Mai întâi, generozitatea guvernului în an electoral, care s-ar putea manifesta prin creşteri salariale, adică noi presiuni pe preţurile produselor. Apoi, contextul internaţional şi mai ales preţurile practicate la materii prime în Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, românii vor simţi majorările de preţ pentru utilităţi şi în facturile la energie termică, începând d