» Banca centrala a majorat ieri dobanda sa cheie, la care plateste leii in exces atrasi de la banci, cu 0,25%, pana la nivelul anual de 10%, pentru a stavili presiunile inflationiste.
» Romania isi mentine pozitia de lider in Uniunea Europeana, cu cea mai inalta rata a dobanzii de politica monetara, cu toate ca recent alte banci centrale si-au majorat ratele dobanzilor-cheie.
Cea de-a sasea majorare consecutiva din octombrie 2007 pana in prezent aduce rata dobanzii de politica monetara in apropierea nivelului din august 2007, cand banca centrala afisa o dobanda-cheie de 12,5%. O majorare a dobanzii-cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) are trei efecte vizibile pentru omul obisnuit: intareste leul, poate stimula cresterea dobanzii la economiile din banci si poate scumpi creditele.
Miscarea n-a luat prin surprindere piata financiara, care anticipa chiar o majorare cu 0,5% a dobanzii-cheie. Ca atare, leul nu s-a intarit semnificativ, spune Lars Christensen, senior analist al Danske Bank. "Banca centrala incearca sa-si protejeze moneda nationala luptand cu arma dobanzii-cheie impotriva inflatiei", spune Christensen.
Pasii sfiosi ai bancii centrale sunt insa justificati, considera Christensen, de "dilema" boardului BNR: o marire de dobanda ar intari leul, ceea ce ar ieftini importurile, dar ar face creditele in valuta mai atractive. Pentru straini plasamente in lei sunt de cinci ori mai bine platite decat cele in dolari, unde Federal Reserves tine o dobanda-cheie de
2%, a observat Christensen. Deocamdata, Daske Bank estimeaza ca leul se va deprecia in urmatoarele trei luni pana la o cotatie de 3,85 lei/euro. Prognoza pesimista a Danske Bank este contrazisa de analistii de la UniCredit, care, in conditiile unei rate a dobanzii de politica monetara de 10%, estimeaza o apreciere a leului cu 2,18% in urmatoarele trei luni, pana la