Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si este riscanta atat pentru banci, cat si pentru macroeconomie, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, explicand ca deciziile BNR de majorare a dobanzii cheie vizeaza o apropiere de normalitate a creditarii si nu o stopare a acesteia. Guvernatorul si-a exprimat ingrijorarea fata de acordarea, cu usurinta, a unor credite de consum si a avertizat ca bancile trebuie sa fie pregatite si pentru situatia in care populatia nu va mai putea sa-si plateasca datoriile.
"Este extrem de ingrijorator sa aud ca se iau credite pentru ca omul nu are cu ce sa plateasca intretinerea. Creditul e luat pentru a fi dat inapoi cu dobanda, care e nemiloasa. Din acest punct de vedere, creditul trebuie sa acopere un dezechilibru temporar intre venituri si cheltuieli. Daca devine permanent, toata lumea trebuie sa ciuleasca urechile", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul a apreciat ca s-au facut progrese in intelegerea creditului, dar nu suficiente, iar oamenii continua sa se indatoreze fara a avea certitudinea ca pot inapoia datoriile. Isarescu a facut referire si la "produsele periculoase" de creditare care nu au niciun control.
"Le transmitem bancilor comerciale ca trebuie sa termine cu creditele date cu buletinul si sa le explice clientilor riscurile la care se supun daca iau credite in valuta. Dincolo de reclamele la TV, care sunt sigur ca se vor imputina si care reprezinta doar partea placuta a creditarii, bancile isi urmaresc scopul de a obtine profit. Noi ca banca centrala le spunem sa faca acest joc in conditii de risc minim pentru a propteja economiile populatiei", a explicat Isarescu.
Bancile comerciale si Banca centrala nu au viziuni suprapuse fata de riscurile creditarii pentru ca scopurile lor difera, a punctat Isarescu. "In vreme ce BNR urmareste st