* În ultima ediţie a emisiunii Te vezi la Ştirile Pro Tv
În ultima ediţie Te vezi la Ştirile Pro Tv, difuzată pe 29 iunie, de la ora 13.15, Cristian Tabără şi colegii săi au poposit la Staţia Seismică de la Muntele Roşu şi la Institutul pentru Fizica Pământului din Bucureşti. Echipa emisiunii a încercat să afle dacă, în ce fel şi cu cât timp înainte pot fi prevăzute cutremurele în România, dar şi felul în care pot fi folosite aceste informaţii în folosul oamenilor. Staţia Seismică Muntele Roşu este una dintre cele mai importante două staţii de profil din ţară. Orice zgomot, orice zvâcnire a pământului sunt ascultate şi monitorizate, 24 de ore din 24. Responsabili cu acest lucru sunt Liviu Oprea şi Cristian Chitaru, cei doi şefi de tură cărora nu le scapă nici cea mai mică zdruncinare a pământului. Cristian este cel mai vechi angajat al staţiei.
Lucrează aici de la 20 de ani şi povesteşte că munca şi responsabilităţile s-au împărţit la doi când i s-a alăturat şi Liviu Oprea. “Acum e mai bine, lucrăm în schimburi, două săptămâni cu două săptămâni, dar în anii '93-'95, fiind singur - singur însemnând cu soţia, copilul şi cu încă un angajat - a fost foarte greu”, îşi aminteşte Cristian Chitaru, care nu putea lăsa observatorul nici o clipă nesupravegheat. Iernile au fost şi ele grele, cu zăpezi de un metru şi jumătate, fapt ce îngreuna orice deplasare.
Cristian Chitaru şi Liviu Oprea au arătat echipei de la Te vezi la Ştirile Pro Tv cum funcţionează sistemul de avertizare seismică. Au luat ca exemplu recentul cutremur are a avut loc în China, pentru a arăta pas cu pas când şi cum au apărut primele semne de alarmă. Cei doi povestesc despre faptul că în prima fază şi-au dat seama că undeva, în lume, un dezastru e pe cale să se producă, fără a putea spune cu precizie care este locul unde nenorocirea avea să lovească. În asemenea momente, cei doi se