Câteva sute de tineri de la facultăţile de teologie din ţară s-au trezit peste noapte că nu îşi mai pot susţine examenele de licenţă. În acest caz se află absolvenţii facultăţilor de teologie greco-catolică şi ai cultelor neoprotestante. Sursa: Călin Ilea
Interesant e faptul că studenţii de la facultăţile de teologie ortodoxă fuseseră informaţi despre această variantă.
S-a ajuns la această situaţie la solicitarea Patriarhiei Române. Guvernul a răspuns solicitării printr-o Ordonanţă de Urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 iunie, cu câteva zile înainte de susţinerea examenelor de licenţă.
Potrivit ordonanţei, studenţii care au urmat cursurile Facultăţilor de Teologie, în sistemul Bologna, adică trei ani, sunt obligaţi să mai urmeze un al patrulea an pentru a putea primi diploma de licenţă în teologie. Motivul: în trei ani, studenţii nu adunaseră suficiente credite.
„E o problemă că legea se aplică retroactiv“
La Cluj, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, sunt 30 de tineri care urmau să susţină, luni, examenul de licenţă. Andrei Hrişman a aflat abia ieri că nu mai poate să se prezinte la examenul de licenţă.
„Ne-au anunţat de la facultate că s-a primit de la minister un fax şi că nu mai putem să dăm licenţa şi să ne ducem la secretariat să ne luăm lucrările. Pe 25 iunie, când am depus lucrarea de diplomă, nu ştia nimeni nimic“, spune tânărul.
Decizia a fost luată pentru că, în sistemul Bologna, cu trei ani de studiu, studenţii nu obţineau suficiente credite. „Noi am adunat 180 de credite şi trebuia să avem 240. Nu ştim încă ce va fi cu al patrulea an de studiu. Va trebui să-l plătim noi sau va fi bugetat? Eu, de exemplu, am fost în aceşti trei ani la locurile bugetate. O altă problemă este că această lege se aplică retroactiv“, a mai observat Andrei Hrişman.