Ieri, elevii au intrat cu adevărat în focul primului examen al maturităţii. Cei care au trecut cu bine de probele orale de până acum, au susţinut ieri prima probă scrisă, la Limba şi literatura română. Comisia Naţională a extras variantele cu numerele 88, 95 şi 1 la ora 9, iar după ce subiectele au ajuns în săli, elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a le rezolva.
Cerinţe din poezia „Nedreptate” a lui Nichita Stănescu, un text argumentativ din Eugen Lovinescu şi un eseu despre particularităţile basmului cult sunt subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidaţii care s-au prezentat ieri la prima probă scrisă la Limba şi literatura română a Bacalaureatului. Elevii au ales povestea lui Harap-Alb la subiectul al treilea şi susţin că s-au descurcat.
44 de elevi neprezentaţi şi
4 tentative de fraudă la Braşov
În Braşov, 5668 de elevi ar fi trebuit să susţină proba scrisă de Limba şi literatura română. În săli au fost prezenţi doar 5624, 44 de candidaţi neprezentându-se din diferite motive, după cum ne-a spus Mariana Gavrilă, inspector de specialitate şi membru în cadrul Comisiei judeţene de Bacalaureat. „Subiectele au fost gândite în aşa fel încât fiecare elev să le poată rezolva în timpul avut la dispoziţie, de trei ore”, mai spune Mariana Gavrilă. Prima probă a decurs fără incidente majore la Braşov. Totuşi, patru elevi şi-au riscat „pielea” şi au încercat să înşele vigilenţa profesorilor. Bineînţeles că au fost eliminaţi din examen, însă curajul lor va însemna „promovarea” examenului pe toamnă. „Aceştia nu mai au voie să se prezinte la nicio probă de examen din această sesiune. În schimb, se vor putea prezenta la sesiunea din august-septembrie”, precizează inspectorul Mariana Gavrilă.
„Subiectele au fost accesibile”
„Subiectele au fost foarte uşoare, doar că mi-a picat cel mai nesuferit poet la partea I. La