Printr-un comunicat oficial, Guvernului României anunţa în urmă cu câteva zile faptul că susţine înfiinţarea de noi asociaţii româneşti în Italia. În viziunea demnitarilor români, Printr-un comunicat oficial, Guvernului României anunţa în urmă cu câteva zile faptul că susţine înfiinţarea de noi asociaţii româneşti în Italia. În viziunea demnitarilor români, acestea ar trebui să acceseze fondurile europene şi să pună efectiv umărul la integrarea comunităţii nostre în Peninsulă.
"Majoritatea românilor sunt cinstiţi, lucrează pentru firme italiene, au contribuit la creşterea economică a Italiei şi se comportă în conformitate cu reglementările italiene şi europene", susţine şeful Cancelariei Primului-ministru.
Dincolo de afirmaţile dimplomatice, poziţia actuală este în totală contradicţie cu ceea ce reprezentanţii Guvernului aflaţi în vizită prin Italia susţin de mai bine de un an: "Sunt prea multe asociaţii româneşti! Federalizaţi-vă!" Din poziţiile diametral opuse rezultă că nu există încă o linie coerentă de raportare la dispora românească.
În plus, modul în care Guvernul intenţionează să susţină concret înfiinţarea asociaţiilor româneşti nu a fost specificat şi nici lăsat să se înţeleagă din comunicat. Menţionăm doar că, pentru anul 2008, fondurile destinate proiectelor asociaţiilor româneşti din diasporă au fost reduse la jumătate. Din cele 10 milioane de euro alocate iniţial, cinci milioane sunt destinate achitării restanţelor din anul 2007. În plus, accesarea acestor fonduri se face după înfiinţarea asociaţiei.
Persoane din cadrul asociaţiilor româneşti cu prezenţă veche pe teritoriul Italiei îşi exprimă deja reţinerile în legătură cu această "susţinere guvernamentală". Ipoteza cea mai vehiculată este cea conform căreia vor fi alese şi finanţate o serie de asociaţii "incubator", al căror scop este cel de a creşte "puieţi".
Deşi id