Noul guvern de dreapta al lui Berlusconi a anuntat, prin gura ministrului de Interne, Roberto Maroni, ca politia si armata vor fi trimise pentru a lua amprentele digitale ale tuturor romilor est-europeni, dar in special originari din Romania, prezenti pe teritoriul Italiei. Ministrul italian a precizat cu seninatate in fata Parlamentului de la Roma ca masura le va fi aplicata si minorilor, fara sa-si dea seama ca o asemenea maniera de a criminaliza si a face suspect un intreg grup etnic aminteste de unele pagini negre ale istoriei Europei.
Desigur, multi vor aplauda asta, prin partile noastre ale Europei, unde ideea ca anumite grupuri etnice sunt prin definitie criminogene este acceptata ca o evidenta. E drept, tendinta spre o crispare legala in chestiunea imigrantilor e vizibila la scara intregii Uniuni Europene. Saptamana trecuta, de pilda, Parlamentul European a aprobat o directiva prin care imigrantii ilegali pot fi detinuti fara proces pana la 18 luni. Mai mult, la capatul acestui ragaz ei vor putea fi expulzati, si nu neaparat inapoi in tara lor de origine, ci chiar spre tara prin care au tranzitat inainte de a ajunge pe teritoriul UE.
Europarlamentarii au aprobat aceasta directiva fara sa-si puna catusi de putin intrebarea daca nu cumva expulzarea unor imigranti africani spre Libia sau Algeria, prin care au trecut, sau a unor asiatici spre Siria si Turcia, nu incalca in realitate o serie de drepturi elementare ale omului. Este deplorabil ca UE, in loc sa se doteze cu o politica a imigratiei legale, cu un sistem de cote anuale, cum au de pilda Statele Unite, Australia si Canada, cauta sa rezolve problema imigratiei prin mecanisme politienesti. Ba mai mult, luand masuri selective impotriva romilor, o tara cum e Italia incalca de fapt unul din principiile fundamentale care s-au aflat la baza constructiei europene, si anume libertatea de cir