Comisia speciala intrunita in cazul fetitei de 11 ani, insarcinata in a 21-a saptamana, in urma unui viol produs de unchiul sau, a decis ca aceasta poate face avort si in Romania.
Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si presedintele comisiei, a concluzionat ca decizia de intrerupere de sarcina este conforma cu legislatia din Romania. Hotararea comisiei vine tardiv si este inutila din moment ce parintii fetei au hotarat deja ca vor pleca in Anglia pentru intreruperea de sarcina. Vlad Iliescu a explicat ca decizia pro avort s-a intemeiat pe "urmatoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual; exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a gravidei in cazul evolutiei la termen a sarcinii; incapacitatea psihologica a gravidei de a indeplini rolul de mama".
Comisia s-a spalat pe maini in ceea ce priveste riscurile medicale ce decurg dintr-o intrerupere de sarcina aflata acum in saptamana a 21-a, aruncand responsabilitatea spre parintii fetei. Theodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii, da sanse extrem de mici supravietuirii fatului, doar 1%. "Dar este mai grav sa poarte sarcina decat un avort", a precizat Bertzi. Colegiul Medicilor din Romania (CMR) sustine ca decizia comisiei este doar o opinie si nu are valoare juridica. "Medicul care accepta intreruperea de sarcina nu va putea fi aparat de catre CMR in situatia sa judiciara", a precizat conducerea colegiului.
Comisia speciala intrunita in cazul fetitei de 11 ani, insarcinata in a 21-a saptamana, in urma unui viol produs de unchiul sau, a decis ca aceasta poate face avort si in Romania.
Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si presedintele comisiei, a concluzionat ca decizia de intrerupere de sarcina este conforma cu legislatia din Romania. Hotararea comisiei vine tardiv si este inutila din moment ce parintii fetei au hotarat