Pentru o aparenta de legitimitate, in Zimbabwe a fost organizat ieri al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cu toate ca seful statului in functie, Robert Mugabe, a ramas unicul candidat.
Liderul opozitiei, Morgan Tsvangirai, s-a retras din cursa, desi castigase primul tur de scrutin, din 29 martie, cu 47,9% din voturi fata de 43,2%, cat obtinuse Mugabe.
Dupa anuntarea rezultatelor primului tur al prezidentialelor si ale algerilor generale din 29 martie, in care opozitia a reusit sa obtina majoritatea in Parlament, Robert Mugabe, care a declarat ca "doar Dumnezeu" il poate inlatura de la putere, a declansat represiunea, atragandu-si oprobriul comunitatii internationale. Aproximativ 200.000 de persoane au fost mutate fortat, peste 85 de sustinatori ai opozitiei au fost ucisi si peste 10.000 de persoane au fost ranite. Anuntandu-si retragerea, Tsvangirai a calificat ziua celui de-al doilea tur al prezidentialelor drept o "zi a umilintei si a rusinii" si i-a indemnat pe alegatori sa boicoteze scrutinul, "daca pot, fara sa-si riste insa viata". Multi alegatori nu ar fi dorit sa mearga la vot, dar marcarea cu cerneala pe deget a celor care se prezinta la urne a facilitat identificarea celor care au absentat.
Mai multe state, printre care tarile membre ale G8, au anuntat ca nu vor recunoaste rezultatul votului de ieri, intrucat acesta "nu reflecta vointa poporului din Zimbabwe". Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a declarat ca SUA se vor consulta cu Consiliul de Securitate al ONU pentru a vedea ce masuri pot fi luate. Pentru o aparenta de legitimitate, in Zimbabwe a fost organizat ieri al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cu toate ca seful statului in functie, Robert Mugabe, a ramas unicul candidat.
Liderul opozitiei, Morgan Tsvangirai, s-a retras din cursa, desi castigase primul tur de scrutin, din 29 martie,