Materializarea riscului valutar la care se expun persoanele care contracteaza un imprumut in franci elvetieni ar face creditul la fel de scump ca unul in euro cel mai devreme peste un an de zile.
Costurile initiale mult mai mici decat cele aferente creditelor in lei sau euro determina tot mai multi romani sa apeleze la imprumutrile in franci elevetieni, desi oficialii BNR au atras in repetate randuri atentia asupra riscurilor la care se expun.
Cele mai mari riscuri sunt legate de evolutia cursului de schimb leu-franc elvetian, stabilit in functie de paritatea dintre euro si CHF. Riscul potential este mai mare cu cat raportul dintre leu si moneda elvetiana se stabileste indirect, iar eventualele socuri nu pot fi atenuate pe piata valutara locala.
Din calculele noastre reiese ca imprumuturile pe termen lung intr-o astfel de moneda exotica ar deveni mai putin avantajoase decat cele in euro doar in contextul unei deprecieri substantiale a francului elvetian in raport cu leul.
Costul total al unui credit imobiliar in valoare de 160.000 franci elveteni, echivalentul a 100.000 euro, contractat pe 30 de ani de la Bancpost depaseste cu putin 234.000 euro, in timp ce costul total al celui mai ieftin imprumut similar in moneda unica europeana se apropie de 283.000 euro. Diferenta dintre rata lunara platita la creditul in franci si cel in euro este de aproximativ 125 euro.
Considerand ca francul elvetian s-ar deprecia cu 10% la fiecare jumatate de an, iar cursul de schimb al monedei unice europene ar ramane stabil o lunga perioada de timp, imprumutul in CHF ar deveni la fel de scump ca cel in euro abia peste un an.
La Raiffeisen, diferenta intre costul total al unui credit similar in CHF si unul in euro este de aproximativ 42.000 euro. Rata lunara platita in cazul imprumutului in moneda europeana este cu pan