Placile ceramice – faianta, gresie, pavaje. Majoritatea le aleg dupa culori si pret. Dar sunt omise aspecte ca: sunt de interior sau exterior; bucatarie, baie, sau camere. In bucatarie este nevoie de anumite tipuri de placi, pe când in baie, respectiv in restul camerelor se folosesc alte feluri. E vorba de structura, rezistenta, durabilitate, intr-un cuvânt.
Tipurile
Putem imparti placile ceramice in grupe principale, dupa modul de fabricare, glazurate si portelanate. Cele glazurate, asa cum sugereaza si denumirea, au un strat de glazura, care le confera acel aspect lucios, atractiv. Conform celor de la Cesarom, placile ceramice glazurate sint cele mai populare si des folosite pentru interioare. Placile portelanate sunt colorate in masa, deci suprafata lor nu este lucioasa, nu mai au acel strat lucios. Sunt, in general, folosite pentru exterioare, deoarece au o structura compacta si porozitate aproape zero, adica o mare rezistenta mecanica si la inghet.
Bucataria si baia
Stresul asupra placilor ceramice echivaleaza cu factorii mecanici si chimici, biologici, la care pot fi supuse acestea. In bucatarie, intervine calcatul pe aproape toata suprafata placata, greutatea mobilierului de bucatarie, precum si accidentele casnice – mâncare fierbinte, lichide varsate.
Electrocasnicele mari si chiuveta e ideal sa fie pozitionate in triunghi, din doua motive. Miscarea individuala de la una la alta si presiunea electrocasnicelor asupra podelei.
Gresia rezista cel mai bine, de aceea este recomandata in defavoarea altor finisaje. In plus, igiena in bucatarie presupune folosirea unor produse chimice agresive, ca sa nu mai amintim de curatare prin frecare. Deci, alegeti o gresie de calitate superioara pentru pardoseala, fiindca va rezista mai mult.
Pentru baie, finisajul pardoselii este foarte important. Esential este sa alegeti placi antidera