Tarta cu masline si branza de vaci
Ingrediente (pentru 8 portii): 225 g faina integrala, sare de mare, 4 linguri pasta de masline (maruntite in robotul de bucatarie), 4 oua, 75 g unt rupt bucatele, 200 g ceapa, 2 linguri ulei de masline, 150 g masline verzi, fara samburi, 7 fire de cimbru, 50 g parmezan (sau cascaval), 350 g branza de vaci (sau urda), 125 g frisca nebatuta, 1/4 - 1/2 lingurita praf de ardei iute (sau boia), piper proaspat macinat, faina pentru planseta, grasime pentru uns forma.
Mod de preparare: * Se framanta un aluat de faina, sare, 2 linguri de pasta de masline, 1 ou si bucatele de unt, se inveleste cu o folie si se tine 45 de minute la rece. * Se curata ceapa, se taie rondele si se prajeste circa 10 minute, la foc mic, in uleiul incins. Se ia de pe aragaz, se incorporeaza pasta de masline ramasa si se lasa sa se raceasca. * Intre timp, se taie maslinele in doua, se spala cimbrul, se zvanta si se aleg frunzulitele. Se da parmezanul (cascavalul) pe razatoarea mica. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se pune aluatul pe planseta infainata, se mai framanta o data si se intinde, pana ce se obtine o lipie cu diametrul de 28 cm. Se aseaza intr-o forma de tarta unsa, apasandu-l bine pe margini (se taie surplusul de aluat) si se inteapa cu o furculita din loc in loc. * Se amesteca bine branza de vaci, frisca, ouale ramase, parmezanul ras, boiaua, cimbrul si piperul, se adauga jumatatile de masline si se gusta de sare. Se presara ceapa prajita peste aluatul din forma si deasupra se intinde crema de branza de vaci. * Se da tarta la cuptor, se coace 35 de minute, se lasa sa se raceasca putin si se serveste calduta.
Salata de paine cu masline si rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 bucata de bagheta (100 g), 7 linguri ulei de masline, 150 g salata verde creata, 1/2 legatura tarhon, 1/2 legatura busuioc, 400 g rosii coap