Pe dealurile din imprejurimile localitatii Cozma, mai exact in zona Zapode, dupa cum ii zic localnicii, Cotoi Gavril, isI pastoreste turma de oi. Practicand aceasta meserie de peste 20 de ani, conduce o turma de peste 400 de oi, alaturi de alte doua ajutoare, impreuna cu care se ingrijeste de bunul mers al stanei. Munca la stana este una deosebita, incepand din zori sI pana la apusul serii. Un aspect important il reprezinta mulsul oilor, acesta se face de trei ori pe zi, cantitatea de lapte rezultat se ridica la 120 de litri . Deasemenea prelucratul laptelui este foarte important, prin procedee specifice sI traditionale, de strecurarea laptelui, datul prin cheag, sunt cateva aspecte ale etapelor de lucru pentru obtinerea branzei, casului sI a urdei,
Branza este valorificata prin laptaria din Faragau, care ofera un pret de 7 lei pe kilogram.
Problemele ciobanilor
Zona Zapode, de un farmec sI priveliste aparte, ofera conditii prielnice pentru oierit, ploile suficiente din aceasta primavara au determinat o recolta bogata, iarba pentru oi nefiind o problema. Daca raportat la hrana animalelor, situatia e buna, problemele se raporteaza la valorificarea produselor. Vanzare este ingreunata de lipsa unei piete de desfacere, deplasarea in piata cu marfa fiind greoaie datorata conditiilor de transport si depozitare, precum sI de faptul ca piata a fost monopolizata de multI ciobani, in special din Bistrita, care impun preturi minime, in detrimentul ciobanilor autohtoni.
Deasemenea valorificarea lanei este o problema, pretul oferit de anumitI asa zsI intermediary, este unul foarte mic. O alta problema o reprezinta faptul ca, in perioada premergatoare sarbatorilor pascale, ciobanii erau obligatI sa vanda mieii la un pret foarte scazut, fiind fortatI de faptul ca oile trebuiau mulse, fapt ce a determinat vazarea mieilor la preturi mici
“Nu ai un