Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si este riscanta atat pentru banci, cat si pentru macroeconomie, a avertizat vineri, Mugur Isarescu, avand una dintre cele mai transante interventii ca guvernator al BNR.
Bancile risca foarte mult in goana lor dupa profit, iar romanii nu au invatat inca sa se imprumute doar atunci cand au certitudinea ca au de unde sa dea banii inapoi. "Este extrem de ingrijorator sa aud ca se iau credite pentru ca omul nu are cu ce sa plateasca intretinerea. Creditul e luat pentru a fi dat inapoi cu dobanda, care e nemiloasa", a explicat Isarescu.
Creditul trebuie sa acopere un dezechilibru temporar intre venituri si cheltuieli. Daca devine permanent, toata lumea trebuie sa ciuleasca urechile, a mai spus guvernatorul BNR.
Obisnuiti cu mesajele bine imbracate in vorbe ale guvernatorului BNR, un astfel de dicurs direct, transant, te face sa te intrebi cat de mult a crescut, in ultima perioada, pericolul de a asista si in Romania la falimente personale in masa?
Vom ajunge si noi, romanii, sa ne prabusim din euforia creditarii pe care o incecam de cativa ani, direct in cosmarul pierderii caselor pe care il traiesc americanii?
De ce DA
Din pacate, in acest moment, exista mai multe argumente ca situatia s-ar putea inrautati in perioada urmatoare.
Cresterile de preturi fara precedent din ultima vreme, dar si viitoarele scumpiri, deja anuntate, vor pune presiune pe veniturile romanilor. Calculele facute acum, la contractarea unui imprumut bancar, vor arata altfel atunci cand intretinerea, gazele, alimentele si toate celelalte vor costa cu cel putin 20% mai mult.
De asemenea, perspectivele pe piata imobiliara nu mai sunt atat de favorabile ca in ultimii ani. Daca preturile vor incepe sa scada, presiunea financiara va creste, in conditiile in care ai