Este considerat cel mai mare caz de coruptie din istoria postbelica a Germaniei, „Un caz monstruos”, il numeste presa. Spiegel acuza ca uriasul consortiu, „o marca germana ca si Daimler, insa mai veche cu 79 de ani” a devenit un stat in stat, pentru care legea e „ce-i convine lui Siemens”. Lacomia firmei in dobandirea de contracte internationale, cu orice pret, a dus-o direct pe masa de lucru a procuraturii germane. Criza actuala de pe piata financiara si explozia pretului la carburanti au adaugat la deruta si „restructurarea” colosului tehnologic, care intentioneaza sa puna pe liber 17.150 de angajati.
Comision pentru fertilizare
In dosarul Siemens, intocmit in urma raziilor Oficiului de Criminalistica din Bavaria la centrala administrativa Siemens din Munchen si cea strategica din Erlangen, apare o nigerianca, care pe banii Siemens si-a facut tratament de fertilizare de 20.000 de dolari in SUA. Serviciul facut sotiei unui intermediar de contracte in Nigeria este contabilizat ca si „comision”.
Retete, medicamente scumpe, consultanta pe hartie si alte servicii dubioase ascund mita platita de Siemens pentru contracte la nivel de stat, cu preturi „umflate”. Mii de viramente bancare catre firme-fantoma, in paradisuri fiscale, la Moscova sau la Vaduz, au fost descoperite de anchetatorii germani si sunt in atentia procuraturii din Munchen.
Trei angajati ai Siemens au dat initial in primire, acum un an si jumatate, cand s-a declansat ancheta. Sub lupa a fost luat sectorul comunicatii, ulterior cercetarile s-au extins si asupra altor sectoare. Cel putin 177 de inculpati sunt intr-un proces care poate dura ani intregi. Scandalul i-a costat functia pe fostul director executiv, Klaus Kleinfeld, si pe presedintele consiliului de supervizare, Heinrich von Pierer, fost consilier economic al cancelarului Angela Merkel.
Bac