Se vorbeste cu insistenta despre posibilitatea solutionarii confl ictului transnistrean ivita dupa Summitul NATO de la Bucuresti. Altii înclina sa creada ca Rusia ar dori sa arate cât poate fi ea
Se vorbeste cu insistenta despre posibilitatea solutionarii confl ictului transnistrean ivita dupa Summitul NATO de la Bucuresti. Altii înclina sa creada ca Rusia ar dori sa arate cât poate fi ea de generoasa cu cei obedienti. Presedintele Voronin a demonstrat-o din plin.
Este firesc deci sa ne întrebam ce a determinat totusi Kremlinul în alegerea unei noi tactici fata de Moldova?
A trecut ceva timp de când au fost reluate negocierile dintre Chisinau si Tiraspol. Presedintele Voronin a declarat cu acel prilej ca este foarte aproape momentul reîntregirii teritoriale a Republicii Moldova - lucru ce a surprins toata lumea.
De asemenea, ministrul de externe, Andrei Stratan, a precizat faptul ca autoritatile moldovene spera sa solutioneze problema transnistreana pâna la sfârsitul acestui an. În aceeasi ordine de idei, ambasadorul Federatiei Ruse în Moldova s-a aratat satisfacut de reluarea negocierilor de catre partile moldoveneasca si transnistreana.
Presa ruseasca a subliniat ca Moscova a jucat un rol principal în organizarea întâlnirii dintre presedintele Moldovei si liderul de la Tiraspol.
Este firesc sa ne întrebam ce interese are Kremlinul, ce a determinat alegerea unei noi tactici în problema transnistreana?
Rusia nu renunta la Moldova
Prin aceasta schimbare de pozitie, Rusia urmareste sa modifice raportul de forte nefavorabil, prefi gurat în rezultatul Summitului de la Bucuresti.
Pentru erijarea Rusiei în calitate de factor principal în regiune e necesar ca aceasta sa-si poata menti-ne infl uenta asupra conducerii de la Chisinau si Tiraspol, ca o contrapondere la politica de integrare în NATO dusa d