Miliardarul american de origine maghiară crede că romii pot fi traşi la răspundere pentru comportamentul lor doar atunci când vor avea oportunităţi egale. Interviul cu George Soros a fost realizat la Budapesta. Sursa: Reuters
A dorit să vorbească doar despre romi, „cel mai frapant caz de excluziune socială“ pe criterii etnice din Europa. Tocmai lansase programul de burse în domeniul sănătăţii pentru romi.
Prin ferestrele uriaşe ale Hotelului Intercontinental se vedea Dunărea, pe care Soros a privit-o aproape tot timpul. În urmă cu 61 de ani o părăsea, fugind de comunism după ce supravieţuise Holocaustului.
O bună parte din bogăţia sa o împarte astăzi celor ce se confruntă cu discriminarea, opresiunea, teroarea oriunde s-ar afla aceştia, la Bucureşti sau la Kigali. Primul gest filantropic l-a făcut în 1979, când a oferit finanţări studenţilor de culoare pentru a urma cursurile Universităţii Cape Town, în zona de apartheid din Africa de Sud. George Soros este un fanatic al societăţii deschise.
„Majoritatea este la fel de ostilă şi faţă de încercările de ajutorare a romilor“
EVZ: Ce sume aţi investit până acum în programele pentru romii din estul Europei?
George Soros: Am investit de la început până acum aproximativ 100 de milioane . Fundaţia din Ungaria a luat fiinţă în 1984, acum aproape 25 de ani, iar cea din România a început să funcţioneze în 1991. Am privit problema romilor la modul subiectiv: fiind evreu în Ungaria şi eu am suferit opresiunea politică şi personală din cauza originilor mele etnice. Vorbim despre cel mai frapant caz de excluziune socială bazată pe considerente etnice.
De ce nu faceţi nişte investiţii mai lucrative, într-o echipă de fotbal, spre exemplu, ca alţi oameni de afaceri?
A existat un interes public mult mai mare faţă de dorinţa mea de implicare financ