Acţiunile SIF suferă din plin de scăderile contagioase de pe piaţa internaţională Bursa de la Bucureşti resimte puternic slăbiciunea financiară internaţională, BET pierzând în 2008
Acţiunile SIF suferă din plin de scăderile contagioase de pe piaţa internaţională
Bursa de la Bucureşti resimte puternic slăbiciunea financiară internaţională, BET pierzând în 2008 peste 35%, iar BET-FI chiar 40%.
Preţurile scad, lichiditatea de asemenea. Investitorii par să-şi fi pierdut interesul. Chiar să nu mai aibă SIF-urile nicio valoare? Este evident că în această perioadă şi portofoliul a avut de suferit, fiind afectat de scăderile acţiunilor listate la BVB. Să vedem cât de justificată este această scădere a SIF-urilor. Pentru a avea o imagine cât mai clară am ales SIF Oltenia (SIF5), deoarece are cele mai multe participaţii la companii listate la BVB.
Portofoliul SIF5
La 30 mai 2008, SIF5 deţinea acţiuni la 157 de companii, dintre care 16 cotate la BVB pe piaţa principală, 59 pe piaţa secundară (14 netranzacţionate de mult timp) şi două pe piaţa necotatelor. Pentru o evaluare prudentă, vom considera numai acţiunile listate, care au o valoare certă dată de capitalizarea lor bursieră. Din această categorie am exclus evident cele 14 societăţi menţionate mai sus, rămânând să vedem numai valoarea celor 63 de companii tranzacţionate pe diverse pieţe ale BVB.
Numai cele 16 companii listate pe piaţa principală valorează 1,4 miliarde de lei, adică 2,42 lei pe acţiunea SIF5 sau 90% din preţul curent de piaţă. Vom adăuga şi celelalte companii de pe piaţa secundară, acestea valorând 348 milioane lei. În total, portofoliul SIF ajunge în acest caz la 1,75 miliarde de lei, sau 3,02 lei/acţiune. Deja valoarea unitară este superioară preţului pieţei, şi asta fără să adăugăm niciun leu din valoarea necotatelor sau chiar BCR-ul.
Evident, BCR-ul necesit