Partidele politice au negociat "la liber" formarea consiliilor judetene si locale. Nu au avut prejudecati ideologice, ajungandu-se astfel la aliante conjuncturale contra naturii. In multe situatii, presedintii sau primarii se afla "in opozitie", avand consilii ostile.
PD-L a pierdut controlul consiliului judetean in multe judete, desi a obtinut postul de presedinte. Liberalii au facut tot ce s-a putut pentru a ocupa o functie in conducerea administratiei locale.
PNL s-a aliat cu PRM, UDMR, PSD, chiar si cu dusmanul declarat, PD-L. Partidul condus de Emil Boc a ramas izolat in mai toate judetele, obtinand doar sprijinul PNL, in special in zonele controlate de baronii locali ai PSD. Social-democratii au mers doar pe mana liberalilor si a PC. UDMR, pentru a obtine majoritatea intr-o serie de judete din Ardeal, a incheiat aliante in special cu liberalii, partenerii sai de la guvernare.
In Ardeal, situatia aliantelor politice la nivelul consiliilor se arata foarte pestrita. Doar in doua judete – Arad si Alba – un partid (PD-L) a putut sa formeze majoritatea in consiliul judetean si sa-si impuna vicepresedintii. Aici, pedelistii au obtinut presedintia consiliului judetean (Nicolae Iotcu la Arad si Ion Dumitrel la Alba) si au pus mana si pe functiile de vicepresedinte. In rest, aliante impotriva PD-L. Liberalii s-au aliat chiar si cu PRM pentru a forma majoritatea. Aceasta situatie s-a inregistrat la Hunedoara, unde PNL a obtinut presedintia consiliului judetean (in persoana lui Mircea Molot), dar mai avea nevoie de cateva voturi pentru a forma majoritatea. Astfel, liberalii au ajuns sa le cedeze peremistilor un post de vicepresedinte, desi acestia de-abia trecusera pragul de 5%.
Integral in Romania libera. Partidele politice au negociat "la liber" formarea consiliilor judetene si locale. Nu au avut prejudecati ideologice, ajunga