» Ruinele celebrului Palat al Cnejilor din judetul Neamt zac astazi in uitare, undeva
la o margine a comunei Ceahlau. Primaria, in administrarea careia se afla palatul, spune ca asteapta fonduri nerambursabile pentru conservarea palatului.
Teritorial, palatul apartine de satul Schit, din comuna Ceahlau, numit astfel dupa destinatia initiala a complexului arhitectonic, care va fi cunoscut apoi ca Palatul Cnejilor. Aceasta denumire – pastrata si astazi – provine de la unul dintre proprietari, Matei Cantacuzino, care, in 1791 a obtinut in Rusia, pe langa multe alte inalte distinctii imperiale, titlul de cneaz.
Turistul, odata ajuns la fata locului, in comuna Ceahlau, daca vrea sa afle mai multe informatii despre palat, le primeste doar daca-l suna pe primarul localitatii sau pe ingrijitoarea care se ocupa de ruine. Noi am gasit-o pe ingrijitoare, care ne-a relatat pe larg povestea palatului, citandu-ne din cartea "Palatul Cnejilor si Manastirea Durau", scrisa de Marcel Dragotescu si aparuta in 1970. "Palatul este in proprietatea primariei si are in incinta biserica renovata recent. Acesta a trecut de la familia Cantacuzino la familia Sturdza in anul 1852, dupa ce fusese scos la licitatie. Cantacuzinii s-au imprumutat cu 12.000 de galbeni de la voda pentru un an, cu dobanda, si pentru ca nu au putut sa isi plateasca datoria, li s-a scos la licitatie castelul, care a fost cumparat de Smaranda Sturdza. Insa sturdzestii au renuntat la proprietatile astea, nu le-au revendicat", ne-a spus Rodica Chirila. Informatiile sunt confirmate partial de procuratorul familiei princiare Sturdza, Neculai Bujor, care cunoaste foarte bine istoria Palatului Cnejilor.
"In 1852, istoria palatului cunoaste o pagina tragica. Incercand sa ridice de partea lor cetele de hangani inarmati, cei trei frati Cantacuzini se inchid intre zidurile palatului fortifica