Scriitorul Péter Esterházy zugrăveşte în cartea „Harmonia Caelestis“, de peste 800 de pagini, istoria familiei sale de viţă nobilă, împletită cu fapte sociale dramatice din Ungaria. Sursa: Mediafax
1 /.
Péter Esterházy, în vârstă de 58 de ani, născut la Budapesta, într-una dintre cele mai vechi şi mai renumite familii aristocratice maghiare, este la ora actuală cel mai cunoscut şi apreciat scriitor ungur pe plan internaţional.
Supranumit şi „copilul-minune al literaturii maghiare“, scriitorul a fost de curând prezent în România, şi-a lansat la Bookfest „Harmonia Caelestis“, o „biblie“ de 800 de pagini, apărută la Curtea Veche, fiind prezent după aceea şi la Neptun, la Festivalul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură“. „În timpul comunismului, am citit mult mai mult şi am făcut mult mai mult amor, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem acolo. În perioada comunistă, cititorul citea din alte motive decât astăzi“, a spus scriitorul la Neptun. Esterházy a glumit: „Din cei 4 copii ai mei, 2,3% sunt cititori“, şi şi-a exprimat, apoi, într-un ton grav, îngrijorarea faţă de posibila dispariţie, odată cu ultimii supravieţuitori, a importantei teme a Holocaustului.
În decembrie 2007, Institutul Cultural Român din Budapesta i-a decernat Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 de euro.
„Am luat numeroase premii internaţionale din Vest, dar e primul care vine din Est“, a spus Esterházy la Budapesta.
„Istoria ţărilor noastre nu este una a respectului reciproc, dar putem crea o altă istorie, în care ideea de respect să aibă greutate“, a subliniat atunci scriitorul.
„Un strop de pornografie maghiară“
Printre cărţile sale cele mai cunoscute se numără: „Verbele auxiliare ale inimii“ (Curtea Veche), „O femeie“ („Cartea de pe noptieră“, Humanitas), „Nicio artă“, „Cartea lui Hrab