Pesimism total la Bursă! Ieşirile de capital străin au amplificat temerile investitorilor locali, care, în ultima săptămână, nu au avut puterea să menţină pe linia de plutire indicii
Pesimism total la Bursă! Ieşirile de capital străin au amplificat temerile investitorilor locali, care, în ultima săptămână, nu au avut puterea să menţină pe linia de plutire indicii bursieri.
Faptul că investitorii nerezidenţi şi-au pierdut încrederea în potenţialul Bursei de la Bucureşti a fost demonstrat, o dată în plus, de diminuarea capitalizării BVB cu 4,8 miliarde de euro în şapte şedinţe consecutive de deprecieri (17-26 iunie).
În acelaşi interval, indicele BET-Compozit a scăzut cu 12,8%, iar acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au prăbuşit, în medie, cu peste 15%.
Mai mult, corecţiile resimţite de bursa românească au "luat faţa" celorlalte pieţe emergente din Europa. Preţurile acţiunilor nu mai sunt, însă, atât de relevante în condiţiile volumelor din ce în ce mai mici, spun analiştii din piaţa de capital.
În numai şapte sesiuni, capitalizarea BVB a pierdut 4,8 miliarde de euro, iar indicele pieţei - aproape 12%
Pesimismul s-a instalat cu drepturi depline pe piaţa de capital: rarele şedinţe de creşteri nu reuşesc să convingă prin lichiditate şi să dea tonul unei eventuale reveniri.
În plus, indicii bursei româneşti au scăzut mai mult comparativ cu pieţele emergente europene. Asta, din cauză că, în condiţiile unui context internaţional nefavorabil, semnalele negative date de macroeconomia românească s-au amplificat.
Nu mai departe de sfârşitul săptămânii trecute, Fitch a arătat că România ocupă locul 11, la egalitate cu Egiptul, într-un top al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la şocurile inflaţioniste. Agenţia de rating apreciază că ţara noastră are un grad de risc mai mic decât ţăr