Lipsite de clorofilă, ciupercile preiau de-a gata substanţele organice din jur, indiferent cât de toxice ar fi. În acest fel, de mai bine de 400 milioane de ani, ele curăţă mediul
Lipsite de clorofilă, ciupercile preiau de-a gata substanţele organice din jur, indiferent cât de toxice ar fi. În acest fel, de mai bine de 400 milioane de ani, ele curăţă mediul înconjurător.
Aceste organisme vegetale fascinante au evoluat, de-a lungul timpului, împreună cu plantele şi animalele, adaptându-se şi copiind "reţetele de succes" ale altor vietăţi. Astăzi, ciupercile otrăvitoare sunt de multe ori identice cu cele bune de mâncat şi numai reacţia de oxidare a sevei mai poate face diferenţa între ele.
Autorul cărţii "100 de ciuperci comestibile", americanul Michael Kuo (foto), avertizează că arta de a culege ciuperci se învaţă în doi-trei ani, iar "cine nu are această răbdare riscă să moară".
Familiile mai sărace, în care ciupercile culese sunt hrană gratuită, îşi pun adesea copiii în pericol aducând pe masă ciuperci culese la întâmplare de prin păduri.
Lipsite de clorofilă, aceste organisme vegetale fascinante asimilează cu uşurinţă substanţele organice, prelucrând inclusiv compuşi chimici foarte nocivi
Toate plantele sunt dependente de mediul în care trăiesc. Când factorii ambientali sunt asemănători, ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare arată la fel.
Ciupercile au evoluat, de-a lungul timpului, împreună cu plantele şi animalele Pământului. În procesul de adaptare, multe dintre ele au copiat "reţeta succesului" altor specii, pentru a supravieţui. Azi, ciupercile otrăvitoare sunt de multe ori identice cu cele bune de mâncat şi numai reacţia de oxidare a sevei mai poate face diferenţa între ele.
Jurnal de observaţii şi fotografii
Deosebirea ciupercilor comestibile de cele t