Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că deficitul de cont curent ar trebui coborât la jumătate Pentru asigurarea macrostabilităţii, Banca Naţională a României vrea
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că deficitul de cont curent ar trebui coborât la jumătate
Pentru asigurarea macrostabilităţii, Banca Naţională a României vrea să frâneze ritmul de creditare, pe care îl consideră periculos.
Pentru a fi sustenabil, deficitul de cont al României ar trebuie să se înjumătăţească, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Iar reducerea de la 14% la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) trebuie să fie graduală, pentru a evita o corecţie brutală şi dureroasă.
"Cred că este evident că economia românească a ajuns la supraîncălzire. Creşterea economică într-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie în dezechilibre externe, fie în inflaţie, fie în amândouă", explică Isărescu. În 2007, deficitul de cont curent al României a crescut cu 66,1% faţă de anul precedent, ajungând la 16,87 miliarde euro.
Ritmul de creditare a devenit prea mare
Ţinând cont de faptul că decalajul dintre cererea şi oferta internă impulsionează importurile, alimentând deficitul balanţei comerciale şi implicit pe cel de cont curent, BNR nu are altă soluţie decât să încerce să frâneze cererea. Or, din acest punct de vedere, banca centrală nu poate decât să acţioneze asupra creditării.
Cu atât mai mult cu cât, în opinia guvernatorului, viteza de creditare a ajuns să fie periculoasă atât pentru bănci, cât şi pentru cadrul macroeconomic de ansamblu. Totuşi, în această privinţă, viziunile băncii centrale şi cele ale băncilor comerciale sunt divergente.
În timp ce instituţiile de credit urmăresc profitul, prin acordarea a cât mai multor credite, BNR este interesată de asigur