Activitatea companiilor de prospectare este influentata favorabil de pretul ridicat al petrolului, in conditiile in care concesionarii isi intensifica programul de exploatare a perimetrelor pentru a beneficia din plin de contextul favorabil de pe piata, potrivit omului de afaceri Ovidiu Tender, proprietarul firmelor de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Atlas Gip Ploiesti (ATGJ).
"Pretul petrolului atrage dupa sine cresterea volumului nostru de activitate pentru ca toata lumea care detine concesiuni este interesata sa scoata cat mai mult petrol. In aceste conditii, se munceste mai mult si se plateste mai mult. Nu se pune problema ca anul acesta sau in urmatorii ani sa se remarce vreo scadere a activitatii. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale are un program foarte bine stabilit si conform acestuia nu sunt sanse sa se lucreze mai putin", spune Ovidiu Tender.
El a precizat ca Prospectiuni a castigat recent licitatia Petrom pe anul 2008 pentru prospectarea 2D, in valoare de
13 mil. euro, dupa ce luna trecuta a incheiat cu Romgaz un contract de 8,7 mil. euro pentru prospectare 2D.
"Tocmai am fost anuntati ca am castigat o licitatie a Petrom pentru prospectarea 2D, contract care se ridica la
13 milioane de euro. Avem in Bulgaria un contract pe care o sa-l incepem in septembrie in valoare de 5 milioane de euro si mai sunt vreo 10 milioane de euro la Romgaz, asta pana acum. Urmeaza Petrom sa mai scoata 1000 de km de 3D care inseamna peste 30 milioane de euro. Depindem unii de altii. Ei de noi si noi de ei. Si acum Petrom a facut licitatie internationala, dar n-au cum sa ne concureze companiile din afara", spune Tender.
Anul trecut, afacerile Prospectiuni au urcat cu 40%, ajungand la 60,8 mil. euro (203 mil. lei), daca excludem activitatea de subcontractare catre Atlas Gip din 2006, ponderea contractelor cu Petrom