Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa cheltuiasca mai putin, sa ignore presiunile electorale de crestere a salariilor si de reducere a taxelor si sa stapaneasca deficitul fiscal pana la un nivel de 1,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, a recomandat board-ul Fondului Monetar International.
Directorii generali ai Fondului Monetar de Investitii (FMI) au reluat, in ultimul lor raport despre economia romaneasca, tema armonizarii eforturilor bancii centrale si ale Ministerului Finantelor si a continuarii reformelor structurale, pe care le considera provocari-cheie pentru atingerea obiectivului "ambitios" de adoptare a euro in 2014.
Romania ar trebui sa stapaneasca risipa, iar board-ul FMI recomanda un deficitul bugetar auster in acest an, de 1,5% din PIB, cu 1,2% mai mic decat preconizarea oficiala de 2,7% si la jumatate fata de estimarile analistilor. "In perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, directorii insista asupra mentinerii unei discipline a salariilor in sectorul bugetar si recomanda autoritatilor sa reziste in fata presiunilor de marire a cheltuielilor sociale si de reducere a taxelor", spun directorii FMI. Romania are nevoie si de un program fiscal pe o perioada mai lunga de timp, au mai observat sefii Fondului. Board-ul FMI lauda eforturile bancii centrale de stapanire a inflatiei, careia ii recomanda insa in continuare o inasprire a politicii monetare pentru a-si atinge tinta in 2009. Reamintim ca reprezentantii FMI au considerat ca decizia BNR de a cobori dobanda-cheie in prima parte a anului trecut a fost prematura si ar fi recomandat o dobanda mai mare.
Totusi, directorii au fost de acord ca "politica ratelor flexibile de schimb a fost buna pentru tara", deoarece a operat ca un mecanism de autocorectie in situatia dezechilibrelor actuale ale economiei. Mai mult, directorii FMI considera ca rata reala de schimb a l