CE BEM, CE MÎNCĂM ● E407, folosit ca gelificator, reţine apa
Pentru a obţine consistenţa dorită şi pentru a intensifica gustul de carne de porc, producătorul foloseşte aditivi alimentari cu efecte nocive.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● E407, folosit ca gelificator, reţine apa
Pentru a obţine consistenţa dorită şi pentru a intensifica gustul de carne de porc, producătorul foloseşte aditivi alimentari cu efecte nocive.
Şunca de porc Praga de la Cris-Tim este un mezel în compoziţia căruia intră o mulţime de aditivi alimentari. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: "Pulpă porc, apă, sare, amidon din cartofi, proteină din soia, extracte de condimente, arome, agent de gelificare (caragenan E407), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), stabilizatori (polifosfaţi E452), antioxidant (izoascorbat de sodiu E301), conservant (nitrit de sodiu E250)".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitututului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind "de tip şuncă de Praga pasteurizat, obţinut din pulpă de porc, apă, sare, amidon din cartofi, proteină din soia, extracte de condimente, arome şi aditivi alimentari". Analizînd compoziţia, specialistul ne spune că pulpa de porc conţine grăsimi animale saturate aterogene. Din lista de ingrediente rezultă că apa şi sarea ocupă locul 2 şi 3 ca pondere în compoziţia şuncii. Pentru a da consistenţă şuncii, s-a utilizat caragenanul E407, care reţine apa, făcînd produsul să pară mai "împănat". Sarea împreună cu aditivii alimentari E621, E301, E250 aduc un aport semnificativ de sodiu periculos pentru sănătate cînd este în exces (peste 2,5 grame pe zi sodiu). De asemenea, produsul aduce şi un aport de fosfor suplimentar din aditivul E452, care poate perturba absorbţia calciului în oase. Potenţiatorul de aromă E621 poate avea efecte neurotoxice, iar c