Român sută la sută sau mai mult ardelean, bănăţean, moldovean, oltean sau bucureştean? Discuţia se poate întinde la nesfârşit. Identităţile regionale se afirmă cu forţă, şi asta
Român sută la sută sau mai mult ardelean, bănăţean, moldovean, oltean sau bucureştean? Discuţia se poate întinde la nesfârşit. Identităţile regionale se afirmă cu forţă, şi asta nu numai cu ocazia meciurilor de fotbal. Ardeleanul, bănăţeanul, regăţeanul, "miticul" sunt denumiri care conţin în egală măsură realităţi şi stereotipuri despre sine şi despre ceilalţi.
Dar cât de importante mai sunt acestea cu adevărat? Identităţile regionale mai au la bază modele culturale diferite sau au rămas doar sume de idei preconcepute? Ziarul "Adevărul" vă propune o campanie despre felul în care românii din diferite regiuni istorice se văd unii pe alţii şi pe ei înşişi. În ziarul de azi, un intelectual moldovean vorbeşte despre propria regiune şi despre ceilalţi.
Liviu Antonesei, despre ciocnirea identităţilor regionale şi politica de la "centru"
Liviu Antonesei este unul dintre cei mai reprezentativi intelectuali ai Iaşiului contemporan. Profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, scriitor, publicist, ba chiar realizator al unei emisiuni tv la o staţie locală, Liviu Antonesei este genul de intelectual care spune că nu vrea să părăsească oraşul universitar în care a crescut şi a învăţat. Ba chiar a făcut şi politică.
Lider local al Partidului Alianţei Civice (formaţiune care a fuzionat cu PNL în 1998), Liviu Antonesei a fost, pentru mai bine de doi ani, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. A demisionat în 1998 şi a mai făcut o ultimă încercare în politică, în 2003-3004, alături de URR.
Adevărul: Aţi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi în legislatura 1996-2000, o perioadă în care s-au format aşa-zişii baroni locali. Cum de nu aţi ajuns baron loca