DELTA DUNĂRII ● Cartier de vile sau staţiune la nord de Constanţa
Nebunia imobiliară a cuprins şi Grindu Chituc, zonă situată la nord de Constanţa. Parte a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, grindul este una dintre cele mai valoroase teritorii ale României, zona fiind inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. La fel de valoros este şi pentru dezvoltatorii imobiliari, care "coc" aici un megaproiect.
Grindu Chituc este "înconjurat" de trei localităţi: pe de o parte, Corbu şi Vadu, care formează o comună, şi, pe de alta, Săcele (localitatea unde s-a născut Gheorghe Hagi). Trei aşezări sărăcăcioase, cu drumuri ciuruite, multe chiar din pămînt şi piatră, fără canalizare şi apă pentru toate casele. Şi iluminatul public lasă de dorit, iar în sate abia dacă se găsesc două magazine mixte şi cîteva cîrciumi. Cu toate astea, în imediata apropiere se află cel mai valoros ţinut din toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Considerat de oamenii de ştiinţă ca fiind mai important decît toată Delta Dunării, Grindu Chituc se remarcă printr-o imensă diversitate de specii şi habitate. Practic, potrivit lui Romulus Ştiucă, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea, totul este valoros la Grindu Chituc: solurile, plantele, animalele. Grindul se compune din trei părţi: una strict protejată, în care toate activităţile sînt, în teorie, restricţionate, una tampon, care o înconjoară pe cea strict protejată, şi o zonă economică (cea mai mică din cele trei), în care sînt şi cele trei localităţi.
"SPRE PLAJĂ". Deşi drumul pînă acolo e prost, odată ajuns în fiecare din aceste sate, un indicator neobişnuit îţi atrage atenţia: "Spre plajă". La 2-3 kilometri de fiecare din aceste sate sînt plaje neamenajate, foarte asemănătoare cu cele care existau în anii ’70-’80 la Vama Veche sau la 2 Mai. Zona este cunoscută de turişti, care vin aici