Inspectorii sanitari au interzis scăldatul în apele Dunării pe plajele amenajate în Olteniţa şi Călăraşi, din cauza poluării apelor fluviului. Sursa: Petronel Tudor
Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Călăraşi au atenţionat populaţia că, dacă se scaldă în Dunăre, riscă să facă boli precum meningită, leptospiroză, dizenterie, enterocolite sau diverse afecţiuni ale pieii. „Apa este poluată de ani buni. Totuşi, pe fondul scăderii nivelului apei, concentraţia de microbacterii a crescut foarte mult şi există riscul iminent epidemiologic“, avertizează doctor Camelia Truică, şefa ASP Călăraşi.
Colegii din ASP Ialomiţa nu sunt însă la fel de riguroşi şi nu au interzis scăldatul în zona Feteşti, situată la 40 de kilometri în aval de Călăraşi. „Nu există plaje amenajate şi am considerat că nu avem motive să avertizăm populaţia“, recunoaşte Mihaela Dumitrescu, inspector-şef al ASP Ialomiţa.
Pe de altă parte, specialiştii de la ASP susţin că locuitorii din Călăraşi, Olteniţa şi Slobozia nu au de ce să-şi facă griji în privinţa apei furnizate la robinete. „Apa trece prin tratări până să ajungă la populaţie, deci încărcătura microbiană e redusă în limitele admise. Diferă doar cantitatea de clor, care se adaptează gradului de poluare a apei“, spune medicul Mihaela Dumitrescu.