Centrul Transilvaniei detine o comoara nepretuita de monumente istorice. Este vorba despre bisericile fortificate sasesti, construite cu veacuri in urma, in scopuri civile, dar si militare. Din pacate, cele mai multe dintre acestea nu sunt promovate suficient sau chiar deloc, astfel incat putini romani stiu de "comoara" care se afla la cativa pasi de ei.
Nu mai putin de 21 de monumente de acest gen se regasesc pe lista UNESCO pentru a fi incluse in patrimoniul cultural universal si sunt monitorizate in scopul mentinerii "in viata", prin diferite programe de restaurare. Unul dintre aceste monumente care "striga" dupa ajutor este Biserica fortificata "Sf. Sevastius" din Cristian, judetul Sibiu. Corpul bazilical initial a fost ridicat in stil romanic, avand insa elemente sculpturale gotice, care demonstreaza prezenta unui atelier de filiatie cisterciana (aflat sub influenta Manastirii de la Carta, situata la cateva zeci de kilometri de Cristian). Toate aceste elemente sustin datarea bisericii vechi pentru prima jumatate a secolului al XIV-lea. La inceputul secolului al XIX-lea biserica a fost recladita in stil (specific transilvanean) in urma daramarii partiale, dar si cu scopul largirii, in noua cladire fiind incorporate, pe langa elementele decorative mentionate mai sus, si portalul vestic in stil romanic, dar si piatra de mormant a preotesei Anna May (1631), salvate de la biserica initiala.
Fortificatia care imprejmuieste biserica a fost construita in prima jumatate a secolului al XV-lea, sub forma unei incinte ovale cu turnuri si un bastion pe poarta (transformat in secolul al XIX-lea in casa parohiala), dublata de un zid mai jos si de un sant cu apa (astazi acoperit). Dintre cele cinci turnuri cladite s-au pastrat numai patru. Al cincilea, de deasupra vechii intrari in cetate, a fost daramat de apele Cibinului. Altarul cu rastignirea ca