Cel mai mare producător de sticlă din România, Saint-Gobain Glass a inaugurat cea de a doua componentă majoră a investiţiei companiei de la Călăraşi, care era deja una dintre cele mai mari investiţii străine “greenfield” din România. În urma unui efort investiţional de circa 30 de milioane de euro, Saint-Gobain Glass România a pus în funcţiune aşa-numitul “coater”, o instalaţie destinată depunerii unor straturi subţiri de oxizi metalici pe sticlă ş
Cel mai mare producător de sticlă din România, Saint-Gobain Glass a inaugurat cea de a doua componentă majoră a investiţiei companiei de la Călăraşi, care era deja una dintre cele mai mari investiţii străine “greenfield” din România.
În urma unui efort investiţional de circa 30 de milioane de euro, Saint-Gobain Glass România a pus în funcţiune aşa-numitul “coater”, o instalaţie destinată depunerii unor straturi subţiri de oxizi metalici pe sticlă şi implicit producerii unor sortimente de sticle cu proprietăţi speciale. “Astfel de depuneri sunt necesare obţinerii sticlelor cu joasa emisivitate, Low E, din gama Planitherm, respectiv a celor cu control solar din gama Cool Lite”, a explicat dl. Olivier Lluansi, directorul general al Saint-Gobain Glass România.
Noua linie are o capacitate anuală de producţie de peste 10 milioane de metri pătraţi şi este complet automatizată. Clădirea care adăposteşte noua linie are o suprafaţă construită de circa două hectare, ridicând dimensiunile întregului complex de la Călăraşi la aproximativ 35 de hectare, respectiv investiţiile grupului Saint-Gobain în acest obiectiv la peste 130 de milioane de euro.
UPDATE: Utilizarea unor astfel de sticle a devenit practic obligatorie în România de la începutul acestui an, după emiterea de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a unor noi reglementări tehnice incluse în Metodologia MC 001/1 (parte din