Unii membri fondatori vor acces direct la fondurile guvernamentale L.R.I. este organismul independent care ar trebui să reprezinte interesele comune ale tuturor asociaţiilor româneşti din
Unii membri fondatori vor acces direct la fondurile guvernamentale
L.R.I. este organismul independent care ar trebui să reprezinte interesele comune ale tuturor asociaţiilor româneşti din Italia.
De la înfiinţarea sa, acum 3 ani, L.R.I. a trecut prin momente de glorie şi decădere. Gloria iniţială, adusă de o promovare insistentă din partea misiunii diplomatice române, a lăsat în scurt timp locul declinului.
Luptele interne, interesele personale şi jocurile politice ale unora dintre membrii fondatori au dus nu doar la pierderea credibilităţii în faţa comunităţii, ci şi la paralizarea efectivă a activităţii. Astfel, cu excepţia câtorva evenimente de mică anvergură, L.R.I. a petrecut ultimul an al existenţei sale încercând să supravieţuiască.
Guvernul împinge spre federalizare
Poziţia reprezentanţilor guvernului român care au vizitat Peninsula în ultimele luni a fost clară: L.R.I. este necesară pentru că prin federalizarea asociaţiilor fondurile destinate proiectelor româneşti din diasporă pot fi focalizate pe ceea ce este cu adevărat necesar. Fondurile repartizate de la Bucureşti nu au fost însă pe măsura aşteptărilor unora dintre asociaţii, astfel că unele dintre ele deja s-au retras.
În momentul de faţă Liga mai are pe listele sale 9 asociaţii membre şi în jur de 25 de asociaţi independenţi.
Fondurile, motivul disputei
Pentru a reconfirma lipsa de coeziune a comunităţii române din Italia, o parte din membrii fondatori ai Ligii şi-au manifestat dorinţa de a construi un alt organism, similar, dar care să le aducă beneficii în mod direct. La Forumul comunităţii româneşti, desfăşurat ieri la Milano, disensiunile au fost evide