Riscurile asupra stabilitatii financiare se mentin moderate, in Romania, desi persistenta dezechilibrelor macroeconomice interne si turbulentele de pe pietele financiare internationale le-au accentuat, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei, publicat luni. Sectorul bancar a evoluat ca si in anii precedenti si, pana in prezent, nicio banca nu si-a activat planul de urgenta ca urmare a turbulentelor externe. Totusi, riscurile generate de companii si populatie au sporit din cauza volatilitatii cursului de schimb si a indatorarii in valuta, ceea ce impune o mai mare restrictivitate a politicii monetare, se precizeaza in raport.
Turbulentele financiare externe au avut impact limitat asupra sectorului bancar romanescRiscurile generate de companii si populatie au crescut ca urmare a volatilitatii cursului si a indatorarii in valutaDinamica creditului se va tempera ca urmare a scumpirii finantariiPresiunile salariale mari pot deteriora profitabilitatea multor companii si pot slabi capacitatea acestora de a-si onora platileCresterea economica si investitiile se vor mentine rosbuste
Banca Nationala a Romaniei a publicat, luni, Raportul asupra Stabilitatii Financiare, document care prezinta "robustetea sistemului financiar si impactul relatiilor acestuia cu economia reala si mediul extern".
Raportul a constatat ca impactul turbulentelor de pe pietele financiare internationale asupra sectorului bancar a fost pana in prezent limitat, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe, si ca lichiditatea bancilor romanesti, desi in scadere, se situeaza la un nivel confortabil.
"Dependenta finantarii activelor din resurse externe se accentueaza, dar se pastreaza inca sub nivelul de vulnerabilitate inregistrat de alte tari din regiune", se arata in raport.
Riscurile generate de sectorul companiilor si pop