Peste 90% dintre romani nu inteleg termenul DAE (dobanda anuala efectiva), 46% nu isi permit sa plateasca niciun fel de rata si doar 70% citesc si inteleg contractele de credit, se arata in studiul “Cresterea creditului in Romania: Evolutie si perspective” solicitat de Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania si realizat de Grupul de Economie Aplicata.
Studiul “Cresterea creditului in Romania: Evolutie si perspective” ofera informatii despre piata creditului de consum si despre comportamentul romanilor in relatia cu institutiile financiare.
La intrebarea “Cand ati citit contractul, ati inteles toate clauzele si obligatiile care deriva din respectivul contract, inclusiv toate comisioanele aferente imprumutului?”, 70% dintre persoanele chestionate au raspuns ca au inteles tot, deoarece contractul era scris intr-un mod usor de inteles, in timp ce 30% au declarat ca au intalnit termeni financiari pe care nu i-au inteles, ori nu au inteles nimic, ori ar fi avut nevoie de un consultant pentru a intelege.
15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul din alte motive: se grabeau sau li se parea inutil, pentru ca oricum nu puteau modifica nimic.
Potrivit aceluiasi studiu, doar 6,5% dintre respondenti stiu ce inseamna DAE (dobanda anuala efectiva). Aproape 34% dau alte explicatii decat costul total al imprumutului, iar aproape 60% nu au nicio idee despre acest termen. Concluzia studiului este ca, de fapt, peste 90% dintre romani nu inteleg termenul DAE.
Studiul a evaluat si comportamentul de plata. Conform rezultatelor sondajului, 86,2% declara ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, 6,4% au intarziat doar o data si doar 4% de mai multe ori.
Intrebati daca ar putea sa stranga de urgenta zece milioane de lei fara sa apeleze la un imprumut, 76% au spus ca nu s-ar