» O buna parte din crescatorii de melci din Romania s-au unit, cu doi ani in urma, punand bazele unei cooperative agricole, dupa model japonez.
» Pentru a-si asigura desfacerea productiei, estimata la 5.000 de tone de melci pe an, cei 213 fermieri care s-au asociat au decis construirea unei fabrici de prelucrare a carnii de melc.
» Semipreparatele astfel obtinute sunt destinate exportului, in principal in Italia si Franta. Cererea de carne de melc ajunge pe piata din Paris la 14.000 de tone, in ajunul marilor sarbatori de peste an.
Robotul ne intampina chiar la intrarea in hala de productie. Bariera nu poate fi trecuta decat cu o conditie. Este exact ca in basmele in care trebuie mai intai sa raspunzi la o ghicitoare, pentru ca altfel balaurul nu te lasa sa intri in regat. Numai ca aici, unde am ajuns noi, nu e un regat, ci o comuna de la poalele Bucegilor. Suntem in comuna Teliu din judetul Brasov, situata la vreo 30 ckilometri de resedinta judetului, pe drumul spre Targu Secuiesc. Robotul de la intrare ne obliga sa ne spalam pe maini. Dar nu oricum, ci dupa un ritual anume: exista senzori care ne dau apa, sapun, pe urma din nou apa; trebuie sa apropiem mainile de anumite orificii, ca sa curga apa si sapunul. La final, alti senzori ne scaneaza mainile, sa vada daca suntem curati ca lacrima. Totul e bine, asa ca se aprinde un beculet verde si bariera se ridica. Nu trebuie uitat totusi un lucru, la fel de important. Ne-am imbracat fiecare intr-un "costum de cosmonaut", cum l-au botezat gazdele, ca sa avem acces intr-un mediu aseptic. E o salopeta alba, facuta dintr-un material special. Avem si bonetica pe cap. Plus niste pungi in care ne "imbracam" pantofii. Asa se intra in fabrica de preparare a carnii de melc. O cladire din metal si sticla, intinsa pe 1.700 de metri patrati.
Cooperativa in stil japonez
Fabrica a