Istoricii francezi îi acuză pe englezi că au propagat legenda Regelui Arthur, de-a lungul timpului, din „motive pur politice“, scrie „The Daily Telegraph“.
Chiar dacă personajul de dimensiuni epice ar fi existat într- adevăr, el a fost, cel mai probabil, un galez puternic legat de Bretania, ai cărui inamici de moarte erau chiar anglosaxonii, afirmă respectivii istorici. Organizatorii conferinţei şi expoziţiei „Regele Arthur: O legendă în devenire“, care se va deschide luna viitoare în incinta Universităţii Rennes (nordul Franţei), spun că vor prezenta numeroase dovezi potrivit cărora „legenda arturiană“ a fost actualizată permanent.
Adesea în unicul scop de a servi intereselor naţionaliştilor englezi care încercau să resuscite aşa-numita Eră a Cavalerismului. Tipic pentru acest gen de efort a fost poetul victorian Alfred Tennyson care, la apogeul Imperiului Britanic, l-a portretizat pe Arthur ca fiind un englez tipic şi decent, ale cărui multe virtuţi plus mitica sabie Excalibur au fost puse în slujba nobilului scop de a aduce raiul pe Pământ.
Sarah Toulouse, curator al expoziţiei din Rennes, a apreciat că „Regele Arthur este un personaj mitic, care a fost inventat într-un anumit moment istoric din motive esenţialmente politice“. Povestea unui cavaler care-i respingea pe antipaticii anglo-saxoni din Ţara de Vest britanică, în jurul anului 500, a fost întotdeauna populară în nordul Franţei, iar legenda lui Arthur şi a Cavalerilor Mesei Rotunde a fost deosebit de răspândită şi îndrăgită de bretoni.