Pensionarii din nordul judeţului Argeş împrumută bani de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a-şi asigura un loc de veci decent, afirmă Gheorghe Tinică, preşedintele CARP din Curtea de Argeş. Sursa: Sorin Badea
Cu sumele respective, ei construiesc cavouri, plantează flori şi îşi îngrijesc locul de odihnă veşnică.
„Să am şi eu un loc frumos“
Mariana Neacşu este din Curtea de Argeş. A luat un credit de 1.000 de lei pentru locul de veci. „Vreau să-mi fac un cavou eu singură, că nu mai are cine. Am găsit nişte băieţi care să-l facă pe cinci milioane, iar cu restul iau materiale. Până la anu’, în noiembrie, dau banii înapoi. De ce să nu am şi eu un loc frumos în care să mă odihnesc după ce n-oi mai fi? O să stau mai mult acolo decât la casa la care stau acum“, filosofează femeia.
Gheorghe Surdu e tot pensionar. Şi el vrea un mormânt mai acătării. „Eu am luat 20 de milioane pentru mine şi femeia mea. Să ne ducă taica popa la o altă casă când o fi să fie. Avem pensiile mici, eu patru milioane jumătate, femeia trei două sute. Dacă nu luăm împrumut de la CAR, nu avem de unde să ne gospodărim“, spune omul.
Taxa de atribuire, 70 de lei
Cimitirul „Sfinţii Îngeri“ din Curtea de Argeş este administrat de Serviciul Public de Gospodărire Comunală. „Sunt aproape 6.000 de morminte, iar conform unei hotărâri de consiliu local, locurile de veci se atribuie pe baza unei cereri şi a certificatului de deces, pentru cei care nu au deja unul în cimitir. Taxa de atribuire este de 70 de lei“, spune directorul Serviciului, Ioan Ghiţă.
CASA PENSIONARILOR
Peste 600 de împrumuturi lunar
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Curtea de Argeş deserveşte 23 de localităţi, cu o populaţie care se apropie de 100.000 de locuitori. „Anul acesta împlinim 50 de ani de