Campania de lupta impotriva fumatului a demarat, la Braila, printr-o actiune de masurare a virstei plaminului raportata la virsta biologica a fiecarei persoane, a gradului de intoxicatie a plaminului si a singelui cu monoxid de carbon, cit si de avertizare a populatiei asupra riscurilor pe care le reprezinta tutunul. Astfel, la sfirsitul saptaminii trecute, reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica, ai Spitalului de Pneumoftiziologie si ai sectiei de boli contagioase s-au aflat pe platoul din fata Casei Tineretului, unde au impartit trecatorilor pliante privind programul de sprijin al celor care doresc sa renunte la fumat si au testat virsta plaminului pentru persoanele care au fost interesate.
Ministerul Sanatatii dezvolta programul destinat renuntarii la fumat prin care se acorda servicii de consiliere si medicamente celor care doresc sa renunte la fumat. Pina acum au fost pregatiti peste 50 de doctori si psihologi, din 25 de judete ale tarii, iar pina in luna septembrie se vor pregati medici si din restul judetelor. In plus, au fost cumparate prin licitatie medicamentele necesare pentru aproximativ 15.000 de pacienti, care au fost deja trimise in 25 de judete, iar pina la sfirsitul anului 2008 se vor cumpara medicamente pentru inca 15.000 de pacienti.
Un pas important in derularea acestui program se face astazi, prin aplicarea obligatorie pe toate pachetele de tigari a imaginilor socante numite pictogramele mortii.
20 de braileni pot beneficia lunar de tratament gratuit impotriva fumatului
La Braila, Programul "STOP FUMAT" se desfasoara sub coordonarea dr. Mihaela Martius, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) si a psihologului Alina Preda si este un program gratuit, cu tratamente si consultatii gratuite pentru toate persoanele care vor sa se lase de fumat, indiferent daca