Cel mai apropiat termen de prescriptie in marile dosare de coruptie se implineste in mai 2012, in cazul lui Miron Mitrea, iar cel mai indepartat este mai 2021, in cazul dosarelor lui Codrut Seres. Altfel spus, ca sa scape definitiv de eventuale condamnari, fostii sau acutalii ministri cercetati trebuie sa mai traga de timp. Ragazul obtinut recent in Parlament de Nastase si Mitrea nu se contabilizeaza ca timp castigat. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a explicat duminica la o dezbatere HotNews.ro-BBC ca asa numita perscriptie se suspenda cata vreme dosarele sunt blocate in Parlament.
Daniel Morar, procurorul sef al DNA, a declarat intr-un interviu acordat BBC si HotNews.ro, ca tergiversarea in Parlament a dosarelor penale ale ministrilor si fostilor ministri Paul Pacuraru, Codrut Seres, Adrian Nastase si Miron Mitrea, nu atrage dupa sine implinirea termenelor prescrierii faptelor de care acestia sunt suspectati.
El a argumentat ca exista “institutia suspendarii prescriptiei, care spune ca, ori de cate ori exista o cauza care impedica punerea in miscare a actiunii penale, ceea ce inseamna in principal trimiterea in judecata, cursul prescriptiei se suspenda. Daca peste 20 de ani primesti aviz de cercetare se considera cat (timp – n.red.) a curs pana acum”.
Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a confirmat pentru HotNews.ro, interpretarea lui Daniel Morar. “In ce priveste aspectul acesta strict juridic, interpretarea domniei sale este corecta”, a spus Andon, care a completat ca “termenele de prescriere fac parte din materia grea a Codului Penal, ceea ce inseamna ca sunt stabile, adica este improbabil sa fie modificate de legi ulterioare”.
Laura Stefan, expert la Societatea Academica Romana (SAR), a explicat pentru HotNews.ro ca “prescriptia se suspenda cat timp Parlamentul nu da avizul pent