NOXE ● Privatizarea Sidex nu a adus nimic nou
Gălăţenii inspiră, în continuare, nonstop, noxe de furnal. Privatizarea combinatului siderurgic de la marginea oraşului nu le-a adus nimic nou, nimic bun. Dimpotrivă, parcă, în ultimii ani, pe coşurile de evacuare ale colosului siderurgic iese şi mai mult fum, şi mai multe gaze, care de care mai otrăvitoare, pîrjolind totul în jur. Autorităţile locale de mediu consideră însă că "totul este în regulă", că, în general, "parametrii de poluare sînt normali".
Oricît ai încerca să te fereşti, să ocoleşti gigantul industrial din Dealul Smîrdanului, Sidex Galaţi – numit mai nou "Arcelor Mittal Galaţi" –, nu ai nici o şansă. Indiferent din ce parte te apropii de municipul de pe Dunăre, te întîmpină un val de fum, de noxe de furnal, te cuprinde un gust dulceag de bioxid de sulf, iar dacă prinzi "momentul şarjei" simţi că te sufoci. Constaţi cu regret că nu s-a schimbat nimic în ultimii 20 de ani. Oraşul este acoperit tot timpul de acelaşi smog nenorocit. Privatizarea combinatului, în iulie 2001, vînzarea lui către cel mai mare "siderurgist" pe plan mondial – grupul indian ISPAT Mittal –, nu le-a adus gălăţenilor nici o bucurie. Dimpotrivă, locurile de muncă la combinat sînt din ce în ce mai puţine (profitul trebuie să crească, nu?), accidentele de muncă se ţin lanţ, iar oraşul este poluat în continuare cu celebrele "noxe siderurgice".
SECRETUL LUI POLICHINELE. Cînd am plecat din Bucureşti, am încercat să aflăm de la Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, fostă AVAB, fostă FPS – vînzătorul legal al Sidexului către firma ISPAT Mittal Steel, din India), care este stadiul investiţiilor de mediu la care s-a angajat, prin contractul de privatizare, noul proprietar. De la Departamentul Postprivatizare ni s-a spus că toate informaţiile pe care le solicităm sînt "confidenţiale", ele fiind cupr