BCR a refuzat sa ofere credite in franci elvetieni pentru ca este o activitate iresponsabila in Romania, a declarat marti fostul presedinte executiv al institutiei, Manfred Wimmer, precizand ca acesta a fost unul dintre motivele care au dus la scaderea cotei de piata a BCR in ultima vreme.
Wimmer a aratat ca BCR a pierdut din cota de piata pentru ca nu a agreat tranzactiile cu grad ridicat de risc, asa cum sunt imprumuturile pentru municipalitati si creditele in franci elvetieni.
"Am decis sa nu concuram cu bancile mici care urmaresc cota de piata. Nu am acordat imprumuturi in franci elvetieni si am pierdut. Creditarea in franci elvetieni este o activitate iresponsabila in Romania", a afirmat Wimmer.
Cota de piata a BCR s-a diminuat constant, in ultimii doi, de la 26% la 24%. Creditele in monede exotice - franci elvetieni si yeni - sunt oferite de tot mai multe banci, fiind mai atractive datorita faptului ca dobanda afisata este mai mica decat la imprumuturile in euro sau lei.
Potrivit statisticilor BNR, in prezent, din totalul imprumuturilor acordate gospodariilor, circa 11%, insemnand 2,38 miliarde de euro, sunt in valute exotice.
BNR, ingrijorata de creditarea in franci elvetieni pentru ca implica riscuri valutare foarte ridicate
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei si-au exprimat, in mai multe randuri, ingrijorarea fata de disponibilitatea tot mai mare a bancilor comerciale de a oferi credite in franci elvetieni. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice, cum sunt cele in franci elvetieni, implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile sunt mai mici. Isarescu a explicat ca francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu in care investitorii fac plasamente in perioade tulburi si, astfel, il intaresc.
De asemenea, viceguver