Gradul redus de dezvoltare a sistemului bancar românesc ţine băncile la adăpost de turbulenţele de pe pieţele internaţionale Banca centrală a dat verdictul: riscurile asupra
Gradul redus de dezvoltare a sistemului bancar românesc ţine băncile la adăpost de turbulenţele de pe pieţele internaţionale
Banca centrală a dat verdictul: riscurile asupra stabilităţii financiare din ţara noastră s-au accentuat, dar se menţin moderate.
Analiştii BNR susţin că riscurile s-au accentuat în ultimul an pe fondul dezechilibrelor interne şi a turbulenţelor de pe pieţele externe cauzate de propagarea crizei din Statele Unite la nivel mondial. În linii mari, evoluţia sistemul bancar în 2007 a fost similară cu cea din anii precedenţi.
Intermedierea financiară, calculată ca raportul dintre volumul de credite şi Produsul Intern Brut (PIB), a ajuns la 37%, dar se menţine mult sub media europeană ce depăşeşte 100%. La acest capitol, România este codaşa Uniunii Europene.
"Este extrem de puţin", susţine Lucian Anghel, economist şef la BCR. Avansul intermedieii s-a realizat pe fondul creşterii creditelor neguvernamental cu aproximativ 50%, dar în condiţii de rentabilitate şi solvabilitate (raportul dintre capitaluri proprii si active ponderate cu gradul de risc) în scădere.
Creşte dependenţa de resursele externe
"Solvabilitatea în scădere relevă faptul că riscurile la nivelul sistemului au crescut, ceea ce este şi normal având în vedere că băncile s-au aventurat să acorde credite mai riscante", spune Cătălina Constantinescu, analist ABN AMRO. Raportul BNR arată că efectul crizei financiare internaţionale asupra sectorului bancar românesc a fost limitat.
Piaţa românească, instrumente simple
Spre deosebire de pieţele externe, instrumentele financiare sunt simple, nu există bănci de investiţii şi nici investitori tentaţi să utilizeze in