Mişcările cât mai simple, relaxarea şi dezvoltarea reflexelor sunt câteva dintre secretele unei tehnici ruseşti de autoapărare, predate într-o sală din Bucureşti.
1 /.
Cu relaxare, ai şanse mari să ieşi basma curată într-o situaţie-limită, într-un oraş în care infracţiunile comise cu violenţă se numără zilnic, cu sutele. De altfel, relaxarea este primul lucru pe care trebuie să-l înveţe cineva care vine la cursurile de supravieţuire ale lui Denis Cohaniuc. În rest, sunt mişcări care se învaţă din patru sau cinci încercări, dacă le gândeşti, „nu trebuie repetate de 1.000 de ori, ca în cazul artelor marţiale clasice“. O altă diferenţă este aceea că nu presupune competiţ ie, iar totul se petrece - precum în cazul conflictelor reale - în câteva secunde.
Ce predă el sunt elemente dintr-o tehnică de autoapărare creată de ofiţerii ruşi din vremea ţarului, dezvoltată în perioada sovietică şi răspândită de la începutul anilor ’90, odată cu destrămarea URSS. Are o denumire complicată în limba rusă şi o traduce simplu „sistem“.
„Această tehnică merge dincolo de mişcări, are o legătură strânsă cu psihicul celui care o învaţă. Le arăt celor care vin la curs că este foarte important şi felul în care merg, cum se mişcă în general. Oamenii se schimbă, capătă siguranţă de sine, iar posibilii agresori îi evită“, arată Denis Cohaniuc. Învaţă apoi să depisteze indivizii periculoşi după mişcări, lucru care iarăşi poate duce la evitarea conflictelor, să-şi dezvolte reflexele şi să-şi „aşeze“ cât mai bine centrul de greutate. După două sau trei antrenamente, cursantul este deja pregătit pentru o situaţie critică, arată Denis. Este vorba de agresiuni - violuri sau tâlhării - comise în scara blocului, în lift, în maşină sau în alte spaţii, când reacţia rapidă a potenţialei victime este esenţială.
Mişcări de magician
Cursan