Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic.
Energizante, hidratante, răcoritoare… Acestea sînt proprietăţile caiselor şi piersicilor. Ce poate fi mai bun în zilele caniculare de vară decît o piersică zemoasă, care ne potoleşte setea! Sau cîteva caise care ne dau energie şi ne ajută să scăpăm de oboseală! Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne oferă şi alte motive pentru a mînca piersici şi caise zilnic. Aceste fructe conţin 86%-87% apă, ceea ce le recomandă în prevenirea deshidratării. Apa conţinută de caise şi piersici are avantajul că potoleşte setea pentru mai mult timp decît atunci cînd bem o cantitate mare de apă. De asemenea, piersicile şi caisele ajută la eliminarea acidului uric din organism, fiind recomandate persoanelor care suferă de gută, de boli inflamatorii (poliartrite reumatoide).
Betacaroten şi vitamina CÎn afară de apă, caisele şi piersicile asigură doze ridicate de antioxidanţi puternici: betacaroten, vitamina C. 100 g caise conţin 500 micrograme betacaroten şi 13 mg vitamina C. Aceeaşi cantitate de piersici conţine 100 micrograme betacaroten şi 30 mg vitamina C, antioxidanţi ce apără pielea de razele ultraviolete, prevenind arsurile solare, îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat.
Un studiu al Fundaţiei World Cancer Research din Marea Britanie a arătat că betacarotenul din caise poate preveni cancerul de stomac şi de plămîni şi dă rezultate bune în astmul bronşic.
Vitamina C din aceste fructe se găseşte în combinaţii cu flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant care potenţează acţiunea a