De două ori mai ieftine şi mai rapid construite, noile locuinţe sunt pe placul tinerilor. Sursa: Horia Călăceanu
Tot mai mulţi timişoreni aleg să-şi construiască din lemn casa visurilor, pentru că e mai ieftină decât una din cărămidă, şi, în plus, e gata în timp-record. În maximum patru luni, o astfel de casă este gata, cu tot cu finisaje, pentru un preţ mediu de până la 500 de euro metrul pătrat, în timp ce o casă tradiţională implică un cost aproape dublu.
Un asemenea imobil poate fi construit atât la faţa locului, cât şi în ateliere, pentru a fi ulterior transportat în zona unde va fi amplasat. La Timişoara, preţul mediu pentru un metru pătrat la o casă din caramidă este de 1.000 de euro. Pentru una cu o suprafaţă din 150 de metri pătraţi, un proprietar plăteşte 150.000 de euro. O casă din lemn cu aceeaşi suprafaţă costă, în schimb, la jumătate, adică numai 75.000 de euro.
Locuinţele, aproapetradiţionale
Noile case din lemn par identice cu cele tradiţionale: peste construcţia de lemn se pune polistiren care se tencuieşte, iar casa se vopseşte. Potrivit lui Virgil Rotaru, coordonatorul Platformei Româneşti pentru Tehnologie în Construcţii, casele din lemn au avantaje de ordin estetic şi funcţional care se regăsesc în explicaţiile celor care decid să renunţe la „avantajul“ de-a locui într-o casă „făcută să reziste 200-300 de ani“.
„Pentru aceştia, supleţea construcţiei şi posibilitatea remodelării interioarelor, alături de uşurinţa cu care se pot face modificări constructive ulterioare reprezintă avantaje demne de considerat, chiar dacă locuinţa lor este proiectată să reziste «numai» 80-100 de ani“, susţine Rotaru. În prezent nu există însă o cuantificare oficială a numărului de case din lemn din zonă.
Schimbare de mentalitate
Categoria de clienţi care preferă astfel de case e