» Angajatorii au obligatia de a le asigura muncitorilor cel putin doi litri de apa pe zi si locuri bine ventilate.
» Programul de lucru poate fi redus de la opt la sase ore, in cazul in care sunt inregistrate temperaturi de peste 37 grade Celsius.
Angajatorii se afla in aceasta perioada sub "lupa" Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, fiind obligati sa le asigure muncitorilor conditii optime de lucru pe durata caniculei. "Prin Ordonanta 29/2000 sunt stabilite anumite masuri obligatorii pentru angajatori, in cazul in care sunt inregistrate temperaturi extreme. Aceasta ordonanta intra in vigoare in situatia in care, doua zile la rand, temperatura creste mai mult de 37 grade Celsius. In primul rand, patronii trebuie sa le asigure muncitorilor minimum doi litri de ceai, apa minerala sau plata, pe zi, pentru fiecare persoana in parte", a declarat inspector-sef ITM Constanta, Eugen Bola.
Totodata, lucratorii trebuie sa beneficieze de spatii bine ventilate. In cazul muncitorilor care lucreaza in aer liber, patronii trebuie sa amenajeze un loc cu ventilatie intensa, unde acestia se pot retrage pentru cateva minute pentru a sta la umbra. De asemenea, este necesara o alternare a efortului dinamic cu cel static si, acolo unde este posibil, amenajarea unor dusuri. "Subliniem importanta unei cooperari dintre patronat si sindicat. Angajatorul este obligat sa ia legatura cu liderul de sindicat si sa imparta programul de lucru in doua. Daca este necesar, se pot reduce intensitatea si durata programulu, orele nemuncite urmand sa fie recuperate cand temperaturile vor fi mai reduse", a adaugat Eugen Bola.
» Patronii respecta legea
Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a initiat o campanie in domeniul constructiilor, pentru a sublinia importanta masurilor obligatorii in cazul caniculei. Inspectorii s-au deplasat pe teren in dire